SACRIFICUL VRACIULUI. JOSEPH DELANEY

EDITURA CORINT JUNIOR

TRADUCEREA MIRELLA ACSENTE

2009

Și, încetul cu încetul, am ajuns la cel de-al șaselea volum din seria Wardstone. Iar acest volum marchează un nou început. Cam pentru toată lumea. Astfel, este primul volum din serie care nu e tradus de Cristina Jinga ci de Mirella Acsente. Din fericire, lucrul acesta nu se simte, ceea ce demonstrează că atât Cristina Jinga cât și Mirella Acsente sunt două traducătoare care știu să-și facă foarte bine treaba și reușesc să se muleze perfect pe cerințele unui autor care mie mi-a mers la inimă chiar de la primele pagini. Cinste lor.

Când am auzit de Sacrificul Vraciului, primul impuls a fost să caut pe net să văd dacă mai există vreo carte după asta. Nu de alta, dar titlul nu suna deloc încurajator, mai ales că, încă de la început, mama lui Tom ne tot atrăgea atenția că steaua bătrânului magistru stă să apună și că va veni timpul lui Tom. Ei bine, spre ușurarea mea, pot spune că mai există cărți în serie. Și spre ușurarea tuturor, domnul John Gregory încă nu-și sfârșește aventurile în această carte. Dar, din păcate, în carte mor vraci. Cine anume, vă las să citiți. Sau să vă spun ceva despre vraciul grec care nu-și prea arată talentele? Mai bine nu…

Dar această carte reprezintă și începutul unor aventuri cu totul noi pentru eroii noștri. Eroi pentru că, spre deosebire de majoritatea cărților precedente, aici se înmulțește numărul personajelor. Considerabil, chiar. Și dacă mai adăugăm faptul că, spre deosebire de tot ceea ce s-a întâmplat până acum, acțiunea nu se mai petrece pe tărâmul ploios și verde al Comitatului ci se mută în însorita și secetoasa Grecie, putem spune că avem de-a face cu o schimbare radicală mersului acțiunii.

Mama lui Tom revine din Grecia. Nu pentru că i-ar fi foarte dor de Tom și frații lui, deși și asta contează, ci pentru că dușmanul cu care se confruntă este atât de primejdios încât, pentru a fi înfrânt, toate forțele trebuie să se coalizeze împotriva lui. Și asta le aduce în scenă pe eternele dușmane ale Vraciului și ucenicului său, vrăjitoarele. Care, de voie, de nevoie, trebuie să facă echipă. Mai ales că e nevoie de abilitățile de care dă dovadă Grimalkin, vrăjitoarea pe forța și curajul căreia te poți bizui oricând. Mab și surorile ei, bașca restului de vrăjitoare, nu pot sta deoparte și nici Alice n-o va face, spre disperarea Vraciului, care vede că Tom al lui e tot mai atras de Întuneric.

Personajele pendulează între bine și rău cu dexteritatea  unui politician versat în prag de alegeri  (doar că politicienii pendulează între rău și răul nostru). Nimeni nu e totalmente bun sau rău (afară de politicieni care sunt… de parcă nu s-ar ști).  Toți au de înfruntat pe Ordeen și când ai de-a face cu așa ceva, niciun aliat nu este de lepădat.

Dar Vraciul se sacrifică. Și mama lui Tom se sacrifică. Și Tom se sacrifică pentru a-i salva pe ceilalți. Și Alice… Numai Diavolul o încasează. Nu foarte rău, dar o ia peste bot. De ce, de la cine și cum, ei bine, aflați din cea de-a șasea carte a seriei Wardstone.

One thought on “SACRIFICUL VRACIULUI. JOSEPH DELANEY”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *