SCEPTRUL LUI DECEBAL. O PRIVIRE ÎN TRECUT

Cartea asta am citit-o cu mult, mult timp în urmă,  prin mileniul trecut şi, dacă-mi aduc eu aminte, era şi o epocă aparte, una de aur. Da, îmi aduc aminte, era de aur, dar s-a dus… Şi mi-a plăcut atât de mult încât am mai citit-o de câteva ori de atunci. Ţin minte că, odată, vizitând o librărie cu ştaif din Botoşani, am văzut rafturile pline cu Sceptrul. După două săptămâni cartea nu se mai dădea nici pe sub tejghea. Asta spunea multe.

O istorie interesantă, cu moş Toader Berian, zis Şerpele Roş care, tânăr flăcău fiind pătrunde printr-un portal temporar şi devine priceputul vânător Viezure. Însoţit de credinciosul căluţ Debar şi tovarăşi pricepuţi, are o serie de aventuri într-o Dacie care încă se reface după cucerirea romană. Supr mişto scrisă şi se dă la citit ca pâinea caldă la vândut.

Aceasta este cartea care mi-a bântuit visele şi, într-o mare măsură, mi-a stârnit dorinţa de a deveni scriitor. Prima mea tentativă de a scrie ceva a fost un roman cu daci. Şi-a ieşit un plagiat după scenariul filmului Columna de m-ar fi mâncat Titus Popovici cu tot cu pene. Şi a doua încercare de a deveni scriitori tot de daci este legată, unul, un anume Ursan, mi-a mâncat mai bine de douăzeci de caiete şi mi-a pricinuit o plăcută pierdere a unor zile interminabile de vară. Oricum, încercările alea n-au văzut lumina tiparului şi nici n-or s-o vadă. Dar îmi sunt cele mai dragi pentru că, în ceea ce mă priveşte, cu ele începe „A fost odată…”

7 thoughts on “SCEPTRUL LUI DECEBAL. O PRIVIRE ÎN TRECUT”

  1. Recunosc, ca si pe mine m-a bantuit acest „A fost odată…” in copilarie si de-ar mai fi ca sa avem ce povesti nepotilor nostri. Sa ii facem mandri de parintii , de bunicii si srabunii lor,si sa fie demni, iar vorba cronicarului „ca sa avem un viitor trebuie sa ne cunoastem trecutul…”

  2. L-am intilnit pe Gligor Hasa – care-a fost coleg de facultate cu tata, by the way – la Deva, la salonul de carte. Are o editura, publica tot de-astea cu daci 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *