Seinfeld şi reclama a la Igor Bergler. Sau invers…

E şi ăsta un mod de a face reclamă. Cred…

De ceva vreme nu prea mai am curajul să intru pe Facebook. Cum o fac, cum sunt agasat de o reclamă. Una sponsorizată, fireşte. La „Biblia Pierdută”, semnată de scriitorul-revelaţie Igor Bergler. Care n-a mai scris nimic înainte de cartea asta dar care, chiar aşa necunoscut publicului larg şi mai puţin larg, cică a reuşit să facă rost de 10000 de precomenzi, başca să vândă încă vreo şaizeci şi ceva de mii de cărţi după.

Reclama ca reclama, e sufletul comerţului, aşa că nu spun că e rău că-şi face reclamă. Dar ce reclamă…

„10 MOTIVE PENTRU CARE „BIBLIA PIERDUTA” E CARTEA PERFECTA PENTRU VACANTA!!!

Da, simpatic început…

Şi începutul motivaţiei e oarecum în limitele normalului.

1.E cel mai vandut roman romanesc din ultimii 20 de ani. Mai mult de 75.000 de oameni nu se pot insela

Îmi place treaba cu „mai mult de 75000 de oameni nu se pot înşela”. Eventual pot fi traşi pe sfoară. Adică înşelaţi.

2.E un thriller cu elemente horror, scris cu mult umor, ticsit cu informatii culturale care, la o adica, pot deveni replici excelente in discutiile cu ceilalti.”

De acord cu umorul. Chiar de la primul rând m-a pufnit râsul. „Deschise ochii, dar ochii nu se deschiseră”.

Cum să nu râzi la aşa ceva? Una e să spui ceva de genul „trase o băşină dar băşina nu răsună nici nu duhni”. Dar să deschizi ochii iar aceştia să nu se deschidă… M-am prăpădit de râs de la primul paragraf.

„3.E perfecta pentru plaja pentru ca se citeste usor, iar capitolele sunt scurte. Perfecta pentru intermezzo-urile dintre intrarea in apa, uscare, inghetata pe bat si micile flirturi. Capitolele sunt scurte, dar multe. Te tine intreaga vacanta.

Cu alte cuvinte se adresează publicului care citeşte pe litere. O fi ditamai cărţoiul dar să te ţină întreaga vacanţă… Personal, mă bucur când cineva îmi spune că mi-a citit cartea într-o singură noapte. Încă nu ştiu cum aş reacţiona dacă cineva mi-ar spune ceva de genul: Domnule, e fantastic romanul ăsta al dumitale. L-am început acum o lună, săptămâna asta mai citesc o pagină şi, dacă am timp, săptămâna viitoare dau gata trei paragrafe…

Dar să zicem că partea asta e în regulă. Oarecum. Pentru că ceea ce urmează…

4.E grozava pentru agatat. Daca esti baiat si fata visurilor tale te vede cu ea, va intelege ca nu esti doar bine facut, ci ca ai si ceva in cap. Daca esti fata, intotdeauna o carte tinuta intr-un anumit fel, pe genunchi, e infailibila. Orice ar fi, vei face din prima o impresie devastatoare!„.

Nu ştiu cum poţi agăţa pe cineva înzestrat cu aşa ceva. Păi eu dacă văd pe cineva cu aşa ceva, am parte de o impresie mai mult decât devastatoare. Adică mă întreb cât îl duce capul. Păi dacă-i ia o întreagă vacanţă să citească aşa ceva. Şi s-a mai lăsat dus de nas şi de reclama agresivă şi lipsită de acoperire… Mă rog, gusturile nu se discută dar, personal, prefer nişte rotunjimi feminine de dimensiunea cărţoiului decât o tipă la care nu poţi admira decât creaţia lui Bergler.

Restul motivelor le iau la grămadă, că deja m-am întins prea mult…

5.Efectul poate spori si daca o iei cu tine si o pui startegic pe coltul mesei in club.
6.Vei face parte din comunitatea celor care vin cu “Biblia pierduta”pe plaja. O vei vedea peste tot si vei avea un mod simplu de a gasi un subiect comun cu cei cu care vrei sa intri in vorba.
7.Daca argumentele „intelectuale”nu te-au convins, iata si unele practice: E o carte solida si groasa. Patru bucati asezate in colturi, fixeaza cearceaful mai bine decat orice improvizatie.
8.Daca esti atacat sau jefuit e arma perfecta, iar hotul va fi luat prin surprindere.
9.Daca esti in vacanta in afara tarii, vei promova cartea, pentru ca strainii vor fi uimiti de numarul mare de „Biblii” de pe plajele lor.
10.Vor dori sa stie mai mult. Iata un mod simplu de a-ti face prieteni( sau mai mult) si in afara. Le vei putea explica fenomenul. Mai ales ca BIBLIA PIERDUTA va fi in curand si in librariile lor. E ceva sa poti fi primul in competitia cu vestul!

Startegic, chiar aşa e scris… Mă rog, şi eu mai fac greşeli când tastez dar, pe de altă parte, când pui la cale un mesaj publicitar aşa de percutant parcă nu-ţi vine să greşeşti. Sau n-ai voie…

De unde şi până unde legătura cu Seinfeld? Că tot e o poză acolo…

Zilele trecute am cumpărat cartea lui Jerry. Sub aşteptări, prefer serialul. Însă mi l-am închipuit pe simpaticul Seinfeld citind textul reclamei la Biblia pierdută de Igor Bergler. Eventual adăugând şi comentarii personale. Pe care mi le asum.

„7.Daca argumentele „intelectuale”nu te-au convins, iata si unele practice: E o carte solida si groasa. Patru bucati asezate in colturi, fixeaza cearceaful mai bine decat orice improvizatie. Kramer, ai citit asta? Îţi dai seama că poţi fixa cearşaful cheltuind peste 200 de lei şi nu gratis, cu pietre? Adică, fraţilor, cât de nabab poţi să fii? Să cumperi patru exemplare din aceeaşi carte şi să le pui pe colţurile cearşafului de plajă? Chiar nu eşti conştient că toată stima de sine se scurge în mare? Nu e destul de jenant să fii văzut cu o singură carte de-asta. „Deschise ochii, dar ochii nu se deschiseră”.  Dar să ai patru, patru cărţi, George, la naiba. Patru! Chiar n-ai deschis ochii înainte să cumperi un exemplar? Sau nu s-au deschis, de aia ai cumpărat patru…”

sau

8.Daca esti atacat sau jefuit e arma perfecta, iar hotul va fi luat prin surprindere… Uau!… De ce nu spune şi ceva de genul te poţi caza la o pensiune în care mişună şobolanii? Vezi vreunul că mişcă, arunci cu cartea după el. Adică, cum poţi da greş? E ditamai cărămidoiul de carte, şobolanul are doi metri şi ceva, n-au cum să nu interacţioneze, trebuie cumva să intre în contact…

Mda, reclamă în stil Seinfeld. Poate merge şi asta, nu zic nu. Pe mine mai degrabă m-a amuzat decât m-a convins să cumpăr cartea. Mai ales că am citit primele cinci pagini…

2 thoughts on “Seinfeld şi reclama a la Igor Bergler. Sau invers…”

  1. Scopul reclamei este sa atraga atentia. Se pare ca a reusit. Daca e o reclama amuzanta, cu atat mai bine. Excelenta strategie de marketing. Si un roman foarte bun, daca reusesti sa treci de primele 5 pagini :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *