Şi lui Camner. Sorin Camner

Azi am ceva pentru Sorin Camner care, ca să sublinieze că existe, cugetă. Şi o face cum se pricepe mai bine. Sau mai rău, nădăjduiesc că domnul în cauză este dotat cu ceva mai multă glagorie decât pot eu să deduc din comentariul pe care îl puteţi admira aici. Dacă n-am avut de lucru şi m-am legat de zeul CTP…

Pot deduce, din ce spune scrie Sorin Camner că dacă ai niscaiva convingeri religioase, nu e cazul să citeşti SF. Poate că de aia e fandomul aşa de subţire. Din cauza religiei, frate, nu din cauză că în ţara asta se ucide setea de lectură în faşă. Chiar sistemul de educaţie e aşa conceput încât să producă indivizi pentru care greaţa de lectură şi eventualele ei beneficii e o stare mai mult decât naturală. Dar despre asta, cu altă ocazie. Acum am altă treabă. Cu Camner. Care mă acuză că sunt lipsit de logică. Oi fi frăţie, din punctul tău de vedere. Am alergie la „obiectul de studiu” „Logică şi psihologie” care, împreună cu alte tâmpenii asemănătoare mi-a mâncat câteva sute de ore bune în timpul liceului. Predate cu cartea în faţă de un profesor care la fel ne şi asculta. Cu cartea în faţă (pe bune). 30 de ore pe an la curs, vreo 30 să încerci să desluşeşti „tainele” încripate într-un limbaj de lemn, lejer vreo 240 de ore pierdute degeaba, numai să am o oră în plus la orar şi un prof să aibă catedră. 240 de ore în care puteam citi ceva util. SF, de exemplu.

Matematica!? Poate o să-l surprindă pe Sorin Camner, eram unul dintre cei mai buni la materia asta. Şi am învăţat zeci de scheme şi formule, rezolvat mii de exerciţii. Au trecut anii, am uitat formulele, abilitatea de a rezolva chestii inutile mi-a cam scăzut. Şi am constat că am buchisit prea multă matematică cu prea puţine foloase personale. Poate, în loc să pătrund taine aşa de adânci la mate, mai bine citeam ceva SF. Pe bune. Mii de ore risipite pe exerciţii complicate, doar pentru că aşa a decis cineva că e bine. Să fac matematică până la suprasaturaţie. Şi că vrea Camner, eventual. Nu spun că nu e bună matematica, ci că e prea multă, e absurd să impui unui copil să înveţe atâta şi atâta matematică. Mai ponderat, domnilor.

Şi, să revin la comentariul lui Camner. Da, îmi place SF-ul. Pe bune, da? Şi poate că nu trebuie nici să-ţi demonstrez, mă poţi crede pe cuvânt. Sau, poate pentru că am îndrăznit să spun ceva în apărarea religiei şi m-am atins de instituţia CTP nu mai am voie să citesc aşa ceva. Că numai de lipsă de logică nu poate fi acuzat Cristian Tudor Popescu. Să mai afli ceva, domnule Camner, într-o vreme eram foarte de acord cu CTP. Dar omul a luat-o razna. E din ce în ce mai razna. Face spume dacă cineva are o altă părere. El nu are păreri, el dă sentinţe bătute în cuie. Şi asta mie îmi dă de gândit. Dă-mi voie să gândesc cu capul meu şi nu cu al lui CTP.

Afectat de cancerul propriei notorietăţi Cristian Tudor Popescu nu mai este un individ cu mintea întreagă. Şi ar trebui să vedem asta, domnule Camner. Îţi dai seama că, dacă CTP ar avea convingeri religioase ar fi unul dintre fanaticii care au declanşat şi declanşează conflicte religioase care nu au nimic în comun cu dogmatica şi restul? În ateismul său, CTP e mai fanatic decât orice fanatic religios. El nu e capabil să respecte părerea şi convingerea altuia. Îmi aminteşte de Hitler care i-a dus de nas pe nemţi până la un moment dat. De la acel moment încolo i-au văzut nebunia dar au refuzat să i-o accepte.  Consecinţele le ştim.

Te-ar mira să înţeleg partea ştiinţifică a cărţilor SF, domnule Camner? Adică în ochii tăi cine are o anumită părere sau convingere pe care nu o împărtăşeşti este un tâmpit? Cei care merg la biserică să nu citească SF? Adică nu interzic asta preoţii sau pastorii şi interzici tu, mic epigon al lui CTP?

Ce-ai spune dacă ţi-aş spune că am foşti elevi din secte mult mai radicale decât e ortodoxismul care „dau iama” în biblioteca subsemnatului? Aia de SF şi horror, că nu mai am alta. Să nu le mai dau vreo carte că, de vreme ce au convingeri religioase, nu merită să citească? Ce-ai spune dacă îţi spun că există profesori care n-au auzit în viaţa lor de Stephen King sau G. R. R. Martin? Ce-ai spune că, dintre cei care trec pragul bibliotecilor fac parte din familii mai mult sau mai puţin evlavioase? Am experimentat treaba cu biblioteca şi ştiu ce spun. Citeau şi SF, printre altele.  Dacă o să mai revin pe la bibliotecă o să ştiu ce cărţi să nu le dau. Că nu le face bine…

P. S. Libertatea religioasă, ca şi cea de opinie, nu e îngrădită de lege. Nimeni nu e prost doar pentru că nu gândeşte ca mine. Sau ca Sorin Camner

3 păreri la “Şi lui Camner. Sorin Camner”

  1. Sorin Camner este membru fondator al Societăţii Române de Science-Fiction şi Fantasy, dar nu cred că asta are vreo relevanţă aici. Cum nu are nici stabilirea cu precizie cine este CTP, Ciprian Mitoceanu sau cine sunt eu. Altceva are. Poate că CTP este mai vehement decât este cazul, dar măcar este la fel de vehement în toate situaţiile. Poate şi ca Sorin Camner exagerează cu unele afirmaţii, când se porneşte, dar asta nu înseamnă că vreunul din ei nu are în esenţă dreptate. Despre ce vorbim? Despre slujbele ortodoxe în şcoală? Sau despre religie? Dacă vorbim despre religie, atunci poate îmi spuneţi şi mie în care şcoală din România se predă unitarianismul. Sau poate îmi explicaţi de ce trebuie statul să sponsorizeze biserica din PIB-ul la care contribui şi eu. Sau poate îmi explicaţi de ce este nevoie de construirea a 40 de noi biserici anual, pe banii statului, când anual se închid în medie 40 de şcoli si 20 de spitale. Sau poate ca nu explicaţi nimanui, pentru ca tocmai despra asta propovăduieşte BOR, despre a crede şi a accepta fără a pune întrebări. Chiar credeţi că există vreo legătură, cât de vagă, între Dumnezeu şi BOR? între credinţă şi BOR? Ştiţi de ce Transilvania este si va fi mereu cu douăsute de ani înaintea Moldovei? Priviţi în istorie pentru ca acolo este raspunsul vostru: în Transilvania cei care conduceau, când aveau bani disponibili construiau şcoli, spitale sau biblioteci, iar biserici construiau enorieaşii, daca considerau ca au nevoie. În Moldova s-au construit doar biserici la nesfârşit de către toţi cei aflaţi la putere. Dar aveţi dreptate într-o privinţă: poporul acesta cum nu reuşeşte intelectual să ajungă la nivelul intelectual al popoarelor civilizate, măcar să se mântuiască şi să spere că va avea parte de o veşnicie fericită, că de viaţă fericită, trăită demn nici nu poate fi vorba. Românul trebuie să fie tinut sclav, ba al unui regim, ba al unei clase politice, ba al unei superputeri căreia să-i plateasca tribut, ba al bisericii, dar toate astea pentru că este sclav al propriei prostii în care este ţinut conştiincioşi de către toţi care confundă îndoctrinarea cu educaţia.

  2. Am trăit în comunism și nu erau în trend cu progresul tehnologic, dar pe hârtie suna frumos propaganda lor, puneau accent pe cei mulți, dacă aveai altă părere deja erai paria (nebun), libertatea de opinie este un progres și nici Iisus Hristos nu ar fi împotrivă dacă ar fi printre noi cu adevărat, dar s-a înălțat la ceruri alături de Tatăl, acolo unde nu există condiții de viață. Aluzie la SF, ori Dumnezeu este extraterestru și are o navă sofisticată unde trăiește Iisus și va veni când va avea chef să mântuiască lumea și s-o îndrepte pe calea cea bună, ori nu va veni niciodată și va lăsa totul în coadă de pește pentru ca fiecare să înțeleagă ce este bine și ce este rău de făcut. Dacă s-ar respecta cele 10 porunci din Biblie, atât de popi cât și de ceilalți tot ar fi un progres în lume și am trăi în armonie, dar când vezi că slujitoriii BOR nu le respectă, ne perdem speranța. Dacă scrie în Cartea Sfântă că, chiar dacă ai ajuns preoteasă n-ai voie să intri în altarul bisericii oricând, atunci n-ai voie, dacă mai și minți cred că deja s-au încălcat mai multe reguli. Apropo de mașină, e și ăsta un păcat prin care mulți râvnesc la bunul altuia, deci să respectăm cele 10 porunci și să-i lăsăm pe cei care anticipează să-și dea frâu imaginației dacă o au cu adevărat, dacă nu să tacă pentru că ar face mai bine și nu ar păcătui. Până și religia face parte din SF, iar CTP încearcă să despice firul in patru pentru a arăta că sunt și părți negative, deci să-i lăsăm dreptul la opinie liberă, dacă ne lăudăm cu democrația în secolul XXI ca să revin la temporal, deoarece există și atemporal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *