Stimate administrator de grup…

Îmi plac grupurile de pe Facebook. De asta m-am şi înscris în atât de multe. În multe m-am înscris voluntar, în altele am fost adăugat de prieteni. N-am protestat niciodată deşi cunosc o mulţime de indivizi care se inflamează ceva de groază dacă sunt adăugaţi într-un grup. Şi fac aşa o gălăgie că ţi-e lehamite. Nu e mai simplu să părăseşti grupul decât să înjuri pe toată lumea şi să ameninţi că le faci şi le dregi celor care vor mai îndrăzni să te adauge în vreun grup?

Acum câteva zile un nene trecut binişor de prima, a doua şi chiar a treia tinereţe, cu pretenţii de intelectual, înjura gospodăreşte pe ăia care l-au adăugat în nu ştiu ce grup. Şocantă reacţie de la un nene trecut binişor de şaizeci de ani. Am stat puţin în cumpănă şi pe urmă l-am şters din lista de prieteni. Nu de alta dar astfel de specimene mă indispun. Dacă nu-ţi place ceva, poţi s-o spui frumos. Şi dacă ai bun simţ aşa cum pretinzi, o repeţi. Dacă eşti prost crescut, chiar dacă ai doctorat şi alte alea, reacţionezi aşa cum îţi dictează natura…

Dar să revin la grupuri. N-am nimic împotriva grupurilor de pe face. A celor mai multe dintre ele. Există şi grupuri care mă deranjează. Pe acelea le evit. Dar uneori treaba asta cu grupurile se poate dovedi utilă.

Dacă cineva mă adaugă într-un grup, în cel mai rău caz – dacă nu-mi convine gaşca – părăsesc grupul şi-mi văd de treaba mea. Dar încă n-am înjurat pe nimeni pe treaba asta cu grupurile. Şi nici nu intenţionam s-o fac. Însă s-a întâmplat…

Am fost adăugat într-un grup „cu pretenţii”. Asta pentru că ăla de-l administrează are aşteptări mai de la grup şi membri. Personal, i-aş sugera să aibă aşteptări gigantice de la propria persoană. Asta pentru că, profitând de faptul că mă aflam în grup, am distribuit ceva postări acolo. Am fost sancţionat prompt. Nu, nu dat afară. Ci mi s-a restricţionat accesul. Postările dumitale trebuie aprobate…

Bine, domnule, o măsură acceptabilă, având în vedere la ce distribuie unii. După care văd că nu mi se aprobă niciuna dintre distribuiri. Asta nu-mi convine… Aşa că întreb pe administrator care e motivul. Nu mă aşteptam să mi se răspundă dar am spus că aşa e civilizat să procedez înainte de a părăsi grupul.

Dar mi s-a răspuns. Pe un ton nesimţit. Că uite care-i treaba, nu ai ce să postezi tu. Că grupul nu a fost făcut ca să-ţi distribui tu tâmpeniile. Dă Like la postări, distribuie ce găseşti prin grup, comentează dar nu sări calul şi, evident, nu distribui materialele tale. Că aşa e politica grupului.

După aşa nişte indicaţii preţioase, am părăsit grupul. Dar după vreo două zile mă văd adăugat din nou în gaşcă. Am crezut că de data asta s-a revenit la sentimente mai bune şi încerc să distribui ceva. Mi se atrage atenţia că în grupul respectiv nu sunt permise astfel de manevre. Adică ceva de genul priveşte, admiră, distribuie, miră-te dar nu te implica mai mult. Spune-ne că suntem frumoşi, deştepţi, bate toba pe treaba asta dar tu nu ai niciun alt drept aici.

N-am nevoie de astfel de grupuri în care participarea este interzisă (exceptând posibilitatea de a aprecia postările administratorilor). Nu mă ajută cu nimic şi, prin urmare, nu mă interesează. Nu suport dictatura administratorilor care cred că doar ei sunt deştepţi, frumoşi şi în măsură să aleagă grâul de neghină şi-i văd pe membrii grupului ca pe o turmă care trebuie să se entuziasmeze de fiecare dată când postează ei ceva. Un grup presupune drepturi egale. Şi dacă cineva mă vede doar ca pe o maşină de dat like la postările lui, cu atât mai rău pentru el.

Prin urmare, stimabile administrator de grup, revizuieşte-ţi comportamentul. Nu-mi îngrădi libertatea pe care ţi-o acorzi ţie. Nu mă adăuga în grupul tău doar să mă bucur de ceea ce faci tu. Postările mele nu sunt pe placul tău? Elimină-mă din grup şi asta e, eu unul nu mă supăr, nu mă aştept ca ceea ce fac eu să placă la toată lumea. Dar nu mă trata ca pe un sclav, ca pe o maşină de distribuit şi dat like.

Aşa că, dragii mei, dacă mă adăugaţi în grupul vostru, oferiţi-mi şi mie puţină libertate. Nu cer mai mult…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *