Taken 3. Cu unu mai mult decât era cazul

Începutul de an a adus şi pe ecranele din România partea a treia a francizei Taken. Taken 3, pentru toată lumea.

Deşi aveam serioase îndoieli că cel de-al treilea film din serie îmi poate oferi ceva care să merite văzut, totuşi m-am dus. Nu de alta, dar am văzut primele două părţi şi pot spune despre ele că se ridică peste media a ce se poate întâlni pe ecranele de acasă sau din sălile gen multiplex. Aşa că, deşi intuiţia îmi spunea că pot utiliza timpul şi altfel, vorba lui CRBL. Hai la fiiilllmm! Hai la Taken 3.

Acţiunea nu e greu de bănuit. Personajul interpretat de Liam Neeson, Bryan Mills are niscaiva probleme în viaţa de familie. Soţia, madam Lenore, s-a cam săturat de el, din motive care se pierd între Taken 2 şi 3 şi a ales să se dea în bărci cu un milionar cu afaceri prospere. Fiica, domnişoara Kim, are şi ea probleme. Tot de la dat în bărci.

Bryan, săracul, face şi el ce poate. Soţia îl mai vizitează. Şi prietenul ei îl vizitează, domnul Stuart îi cere să-i lase muierea în pace. Ce dacă a fost a lui? Acum şi-a schimbat proprietarul şi…

Doar că Bryan are ideile lui. I-a dat cheia de la casă la fosta soţie şi actuala gagică şi s-a dus să cumpere niscaiva covrigei, să meargă mai bine discuţia.  Numai că, ajuns acasă, vede că nu are cu cine discuta. Gagica s-a ales cu gâtul tăiat şi poliţia vine exact la timpul potrivit pentru a constata că asasin e Bryan. Încolţit, caftangiul îşi aduce aminte că a interpretat în Taken 1 şi 2 şi poc! poc! îi ia la răfuit pe poliţişti. Şi fuge. Şi începe ancheta proprie. Se lasă arestat doar pentru că are nevoie de ceva date din computerele poliţiei. Şi evadează când şi de unde are chef. Şi-i bate pe toţi. Şi-i tot bate. Apoi află că ruşii şi-au băgat coada. Şi-i bate şi pe ruşi. Pe unii chiar îi omoară. Şi află că amantul soţiei e ăla rău – nu-i mare dezvăluire să divulg un aşa secret – şi că l-a asmuţit împotriva ruşilor doar să scape cu banii. Şi iar îi cară pumni în cap. Cu toate acestea, trebuie să menţină legătura cu fiica. Are de lucru până peste urechi şi mai bine, Bryan ăsta.

Bine, la un moment dat Bryan face apel la gaşca veche, că nu se descurcă de unul singur, nu de alta, dar Taken 3 presupune ceva mai multă bătaie de cap decât primele două părţi.

Cam asta e, inspid cap-coadă. Taken 3?! Mult prea mult. Se putea opri fără probleme la 2.

Mai nimic nu stă în picioare. Astfel, madama căsăpită în patul lui Bryan a fost de fapt ucisă într-o camionetă, după ce a fost răpită dintr-o parcare. Şi s-a cam zbătut, ori, genul acesta de activităţi lasă urme criminalistice cu duiumul. Vedem prin filme puse la cale de indivizi mai cu picioarele pe pământ cât de departe a ajuns tehnica criminalistică în America. Se pot detecta o mulţime de chestii în laborator. Faza că a fost gâtuită în altă parte şi adusă în patul lui Bryan e cusută cu aţă albă. Şi un poliţist de pe la noi şi-ar da seama. Mai apoi avem de-a face cu un Liam Neeson cam depăşit de rol. A îmbătrânit şi prestaţia lui nu mai e chiar aşa de credibilă. Bunăoară, când aleargă prin canalul de deversare. Cică aleargă. Mai degrabă îşi târâie gonadele, să nu spun altceva decât aleargă. Nu mai convinge, nu mai dă bine. I-ar prinde bine rolul de bunic, dar nu în Taken 4 (asta ar mai lipsi).

Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, detectivul şpanchiu Franck Dotzler,  interpretat de Forest Steven Whitaker îl hăituieşte ca pe un criminal. Nu negociază nimic. Nu-i face nicio concesie, deşi Bryan e baiat bun şi-i propune să-l slăbească un pic până face rost de dovezi. Nimic! Legea e lege, băi Taken 1, 2 şi 3! Dar în final, detectivul şpanchiu şi cu zâmbet strâmb îi spune că a ştiut de la bun început că nu e el criminalul. Că i-a găsit punga cu covrigi calzi şi ce om e ăla care cumpără corvigi calzi înainte de a suci gâtul la o muiere? Mamă, aşa o deducţie de logică mai rar. Foarte rar. Cui să-i treacă prin cap? De asta l-a fugărit prin tot oraşul? Că-l ştia nevinovat? Măi să fie, uneori scenariştii din America depăşesc orice imaginaţie. Da, şi în final îl lasă liber, deşi îi spune că ar putea să-l aresteze pentru că a cotrobăit prin baza de date a poliţiei. Asta crimă de crimă. Nu pentru că a răcit o mulţime de indivizi, nu pentru că a dărâmat juma’ de oraş şi a făcut praf maşini de poliţie. Pentru treaba aia cu clicurile. Poliţie de poliţie.

Pe de altă parte, Sam Spruell care-i dă viaţă lui Oleg Malankov (nu pentru mult timp că Bryan e aproape) e adorabil în chiloţi. Cel puţin aşa au vrut să-l arate ăia de l-au prezentat aşa. Mişto chiloţei, se asortează cu mitraliera. De ce aşa o scenă? Mă depăşeşte.

Aşa că… Dacă rulează Taken 3, staţi mai bine acasă. Sau vizionaţi Pinguinii din Madagascar. Merită de o mie de ori…

3 thoughts on “Taken 3. Cu unu mai mult decât era cazul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *