TATUAJ CU SÂNGE DE MONSTRU. D.M. CORNISH

EDITURA CORINT JUNIOR

2008

TRADUCEREA FLORENŢA SIMION

Iniţial mi-am propus să citesc această carte în vreo trei, patru zile. Asta ţinând cont de ritmul meu de citit şi, mai ales, şi de faptul că în ultimele zile am fost destul de ocupat.  Însă n-a mers aşa. Odată ce am pus mâna pe carte, am devorat-o, pur şi simplu. Nu am putut s-o mai las din mână, dar am putut amâna o mulţime de urgenţe numai pentru plăcerea cititului care, în „Tatuaj cu sânge de monstru”, este resimţită în fiecare literă, în fiecare cuvinţel aşternut pe hârtie. O carte deosebită; singura mea părere de rău este că, din păcate, nu am la îndemână şi volumul doi (sau câte or mai fi, din partea mea pot să fie cât de multe).

D. M. Cornish reuşeşte performanţa de a fi în toţi şi în toate. El scrie cartea, el o ilustrază. O bilă cât se poate de albă pentru strădania asta (şi sunt cât se poate de sincer în această apreciere). Nici că se poate mai bine, de sub pensulele sau creionul lui Cornish au ieşit exact personajele pe care le-a gândit scriitorul Cornish – un  interesant exerciţiu de imaginaţie pe care vi-l recomand: imaginaţi-vă cam cum arată un persinaj având la bază descrierea din carte, apoi căutaţi-i imaginea creionată de scriitorul-ilustrator. Merită.

În plus, a creat o lume plină de magie, bântuită de monştri, creaturi fantastice, dotată cu mări de oţet, oraşe fantastice (oţetarii sunt cei mai tari marinari, desigur), dar şi indivizi dispuşi să lupte contra uriaşilor, căpcăunilor, spurcilor, sluţiturilor şi ce mai apar pe ici, pe colo, gata de atac. Corăbii şi cromstere  puse în mişcare de gastrini, căpitani de vas care conduc afaceri oneroase, dar şi indivizi săritori şi plini de onestitate. Poţiuni şi prafuri magice, fiecare cu puterea lui… Pe scurt, cartea este doldora de personaje, acţiune, răsturnări de situaţii, ilustrate şi tot ce mai trebuie.

Ei, şi acum câteva cuvinte despre ce şi cum e cu acţiunea în Tatuaj cu sânge de monstru. Rossamund, băiatul cu nume de fată şi „copil al cărţii”, abia aşteaptă clipa când va pleca de la orfelinatul doamnei Opera. Ca orice băiat care mai citeşte din când în când, Rossamund visează la marea aventură. Care, în ceea ce-l priveşte, se cam lasă aşteptată. Dar vine şi ziua când trebuie să plece, angajat pe un post de luminar. Nu e chiar ce-şi doreşte (de fapt, nu şi-o doreşte deloc) dar se poate şi mai rău. Echipat de protectorii săi de la orfelinat, e gata de călătorie, numai că, din nebăgare de seamă sau pentru că i s-a întins o capcană (chestia asta nu am priceput-o la început) ajunge pe mâna căpitanului Poundich, care-şi rotunjeşte veniturile pe căi oneroase. Şi încă ce căi.

Dar când eroul nostru începe să-şi dea seama ce se întâmplă, lucrurile se încing pentru toată lumea, suficient cât scape de sub control. Şi aşa ajunge să se întovărăşească cu Europe, frumoasa fulgară, cu antebraţele pline de tatuaje care-i reprezintă pe monştrii ucişi de ea (şi încă nu-s toţi). Şi dacă până acum visa la aventură, de-acum are parte din plin, chiar cât să-i taie cheful.

Dacă nu aţi priceput unele dintre cuvintele din textul de mai sus, nicio grijă. La sfârşitul cărţii există un Explicarium suficient de gros cât să descurajeze la prima vedere. Dar merită din plin consultat. Recomandat cu căldură.

Prezentarea acestei cărţi a fost oferită cu sprijinul librăriei online libris.ro.

5 thoughts on “TATUAJ CU SÂNGE DE MONSTRU. D.M. CORNISH”

  1. Din pacate, se pare ca nu exista un raspuns multumitor. La inceputul lunii am fost la targul de carte de la Bucuresti si acolo am facut o vizita celor de la Corint Junior. Printre altele, am intrebat cand vor aparea volumele lipsa din seria Piratica, Inima de piatra, Tatuaj cu sange de monstru etc. Din pacate, nimeni din cei prezenti nu mi-a putut spune nimic. Cei responsabili si care puteau da un raspuns clar, evident, nu erau prin zona. Asta e, ce sa spun. Dar Tatuaj cu sange de monstru este o carte foarte buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *