Toţi profesorii ar trebui să primească spor de calculator

Ştire recentă. În judeţul Gorj câteva zeci de directori, contabili şi secretari au cerut spor de condiţii vătămătoare. Mai exact acel spor cunoscut sub numele de spor de ecran sau de calculator. Depinde cum îi spune fiecare dar bănuiesc că nu există nimeni care să nu-şi fi dat seama despre ce anume este vorba.

O cerere pe care eu personal o susţin dar care a ajuns să învrăjbească atât factorii de decizie cât şi pe profesori. Undeva printr-o comună din Gorj, Alimpeşti, dacă nu mă înşeală memoria, pe marginea subiectului au ajuns să-şi dea cu părerea şi consilierii locali.

De la ISJ li s-a transmis că sporul de calculator nu este acordat legal şi, prin urmare, ar face bine să-şi bage pretenţiile undeva. Cică legislaţia nu e foarte clară în această privinţă. Mie îmi spuneţi…

Cu ceva ani în urmă am ocupat funcţia de director de şcoală. Şi una dintre problemele care au apărut era legată de sporul de calculator. În condiţiile în care petreceam mai bine de opt ore pe zi (uneori mă prindea noaptea butonând tot felul de rapoarte şi situaţii cerute de minister şi ISJ şi nu numai) acordarea sporului de calculator mi se părea mai mult decât firească. Una e să stai cu ochii în ecran pentru că aşa vrei tu – nu mă obligă nimeni să-mi scriu cărţile – şi alta e să-ţi nenoroceşti ochii în interes de serviciu.

Am început să bat pe la uşi pentru obţinerea avizelor necesare. La Inspectoratul Teritorial de Muncă şi mai apoi la Direcţia de Sănătate Publică. Cică de acolo se obţineau avizele necesare pentru acordarea sporului de condiţii vătămătoare.

La ambele insituţii am avut parte de aceeaşi surpriză. Neplăcută. Noi nu mai facem expertize, se merge pe expertizele vechi (care existau în şcoală). Mai pe şleau spus, nimeni nu semnează nimic. Şi se întâmpla prin 2010. De asta legislaţia nu este foarte clară, pentru că cei care trebuie să facă expertizele şi să semneze nişte hârţoage din care să rezulte că privitul în calculator şi lucrul cu copiatorul, cu telefonul mobil dăunează sănătăţii nu mai semnează nimic. Nu-şi mai asumă nicio răspundere. Mentalitate şi acţiune made în România.

Am mers pe expertizele respective. Sporul de calculator nu era mare şi nu compensa nici pe departe deteriorarea acuităţii vizuale. De la atâta calculator am oarece probleme când vine vorba despre lumina puternică. Nu o mai suport.

Dar la un moment dat prin comună s-au arătat două puşlamale de la Curtea de Conturi care au concluzionat că aş fi încasat acel spor de calculator fără să am dreptul. Şi mi l-au imputat. Ba chiar au făcut presiuni să plătesc, că altfel…

Am atacat decizia în instanţă şi am câştigat. De unde se poate trage concluzia că mai există dreptate în România. Nu mi-am primit banii din motive pe care nu le detaliez aici, de unde se poate trage concluzia că, deşi există dreptate, partea neagră a forţei se pricepe să facă diferenţa.

Dar să revin la acele aspecte care pot interesa cu adevărat şi alţi colegi; problemele mele personale nu cred că prezintă atâta interes.

Sporul de calculator ar trebui să se acorde tuturor profesorilor. Pentru că lucrăm  cu toţii cu calculatorul. Orice activitate, indiferent cât de grozavă a fost, cât de utilă pentru elevi şi pentru comunitate, nu face două parale dacă nu există acoperirea în hârtii. Cu cât mai multe hârţoage, cu atât mai bine. La sfârşitul anului şcolar trecut am constatat că am „produs” aproape cincizeci de kilograme de maculatură. Anul acesta pe aproape. Dacă îmi duc hârtiile la un centru de colectare o să fac rost de o sumă frumoasă. Şi o s-o fac la un moment dat.

Hârtii produse cu ajutorul calculatorului. Teste, fişe, analize, grafice pentru urmărit progresul elevilor, centralizatoare, bareme, procese verbaleşi multe altele. Nu mai vorbesc de dosarele care trebuie făcute atunci când te implici într-o excursie. Hârtii cu duiumul. Ore întregi cu ochii în ecran pentru redactat rapoarte, descărcat fotografii care să-mi demonstreze activitatea extradidactică; nu te mai crede nimeni pe cuvânt.

Calculatorul este prezent în activitatea profesorului indiferent de disciplina pe care o predă. Pentru că toată activitatea trebui digitalizată într-o formă sau alta.

Şi de la calculator te pricopseşti cu dureri de cap, dureri de ochi. Statul pe scaun şi poziţia rigidă afectează coloana, lipsa de mişcare la fel. Dar să ne raportăm numai la calculator ca atare. Şi la copiator – pentru cine nu ştie, tonerul este foarte toxic. Dacă vreau să fiu un profesor în pas cu cerinţele, trebuie să le utilizez. Să fac exces de tehnica asta modernă. Care e bună dar ruinează sănătatea. De ce să nu primesc o compensaţie pentru vederea afectată?

De sporul de ecran ar trebui să beneficieze toţi profesorii. E drept că directorii şi secretarele petrec mai mult timp în faţa calculatoarelor dar nici restul celor care lucrează într-o şcoală nu evită calculatorul. Nu au cum… Să nu mai vorbim de faptul că majoritatea profesorilor îşi cumpără calculatoarele pe banii lor, că doar nu o să stai de dimineaţa până la miezul nopţii în şcoală să te baţi cu colegul care vrea să fenteze coada ce s-a format la calculator sau la imprimantă. Lucrezi acasă, pe calculatorul pe care ţi l-ai luat singur. Imprimi acasă sau în oraş, la centrul de multiplicare. Pe banii tăi, că nu decontează nimeni astfel de cheltuieli. Lor, celor care iau decizii acolo sus, li se par sume meschine. Pentru cei care lucrează în învăţământ şi nu au salarii de mii şi mii de lei sunt sume mari. Se adună. Chiar dacă nu avem mentalitate de Dinu Păturică, la un moment dat tot simţim în buzunare golul pe care ni-l fac cheltuielile legate de buna desfăşurare a activităţii de la şcoală.

Vi se pare că cerem prea mult atunci când solicităm sporul de calculator, domnilor guvernanţi? Daţi-ne salarii adevărate şi nu o să mai cerem sporuri de calculator, de izolare sau de vechime. Şi, dacă vă imaginaţi că este o fericire să-ţi distrugi vederea în interes de serviciu, vă doresc să petreceţi măcar patru-cinci ore pe zi cu ochii în ecran, redactând tot felul de chestii inutile. Chiar vă doresc asta!

Dragi colegi, nu cerşim spor de calculator. E un drept al nostru, o compensaţie infimă pentru sănătatea distrusă. Daţi-i în judecată pe ticăloşi. Există şanse reale să câştigaţi. Mie mi-au imputat sporul de calculator dar instanţa mi-a dat dreptate. La toate tribunalele pe unde a fost plimbat procesul meu.

Sporul de calculator este un spor pe care băieţii deştepţi ni l-au confiscat pe nedrept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *