UCENICUL VRACIULUI. JOSEPH DELANEY

Traducere de Cristina Jinga

Editura Corint Junior

2006

Ucenicul Vraciului este primul volum din seria Cronicile Wardstone, o serie care m-a cucerit încă de la primul volum, pentru care întotdeauna timpul necesar pentru a o reciti. Şi, fără discuţie, este dovada incontestabilă că poţi cunoaşte succesul ca scriitor chiar dacă te apuci de înşirat cuvinte la vârsta la care unii dintre noi deja aşteaptă nepoţii (alţii chiar îi au şi, desigur, există şi excepţii care au şi strănepoţi). Joseph Delaney s-a apucat de scris pe la 51 de ani.Sau, poate, abia la această vârstă a recunoscut că-i place să scrie. Şi scrie al naibii de bine. Nici nu am ajuns la pagina a doua şi deja mi-am fost propus să termin cartea fără să o las din mână. Are peste 300 de pagini dar, practic, se citeşte singură.

Tom Ward este al şaptelea fiu al unui al şaptelea fiu şi, asta îi conferă puteri speciale care vor trebui exploatate, de vreme ce nu are nicio şansă să devină stăpânul fermei părinteşti. Şi puterile astea speciale nu-l fac iubit, ba dimpotrivă. Fraţii săi îl privesc cu neîncredere, în special Jack, primul născut. Mama sa, care are secretele ei, are grijă să-i „îndulcească” viaţa admiţând că i-a născut pe ceilalţi şase fraţi ai săi doar pentru ca el să fie al şaptelea.

Dar viaţa lui Tom se schimbă radical când e dat pe mâna domnului John Gregory, vraciul ţinutului pe care oamenii îl respectă şi de care se tem dar care ţin la părerea sănătoasă că e mai bine să nu ai de-a face cu Vraciul. Dar Tom nu are altă şansă, mai ales că mama sa este de aceeaşi părere. Asfel, însoţit de Vraci, Tom îşi începe aventura. Împreună ajung la Chipenden, acolo unde-şi are reşedinţa Vraciul, o casă protejată de un duh bun la toate şi, mai ales, înconjurată de grădini în care pericolele pândesc la tot pasul.

Tom se dovedeşte un elev sârguincios dar, din nefericire pentru el şi din fericire pentru noi, cititorii, nu va ţine cont de avertismentul vraciului; acela de evita fetele care poartă pantofi cu vârful ascuţit. Alice, nepoata Osoasei Lizzie este o astfel de fată. Şi Thomas al nostru merge din greşeală în greşeală. E de ajuns ca Vraciul să plece de acasă şi lucrurile să ia o turnură cum nu se poate mai proastă nu numai pentru eroul nostru.

Din fericire, totul se termină cu bine. Cum anume, puteţi afla chiar din carte. Şi vă garantez că veţi sta cu sufletul la gură până la ultimele rânduri.

P.S. Eu nu am luat în seamă avertismentul cu „A nu se citi după miezul nopţii”. O asemenea carte, odată începută, trebuie terminată fără a mai fi închisă. Chiar dacă ne prinde miezul nopţii.

Prezentarea acestei cărţi a fost oferită cu sprijinul librăriei online libris.ro. Aici găsiţi şi varianta în engleză la secţiunea cărţi în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *